7 x Houd uzelf beter warm

De kou verdrijven in huis? Makkelijker gezegd dan gedaan. Soms is uw wat oudere huis niet goed te isoleren. Met de huidige prijzen, is de verwarming omhoog ook niet altijd wenselijk. Dit terwijl mensen op leeftijd, en zieke mensen, vaak wat kouwelijker zijn. In dat geval kunt u het beste proberen úzelf zo warm mogelijk te houden. Daar zijn allemaal slimme tips voor, sommige uit grootmoeders tijd. Leuk die oude tips, die vandaag de dag nog steeds zo goed werken.

 1. De kruik in bed
  De bedkruik kent u vast nog wel. Heerlijk voor uw voeten of om het bed voor te verwarmen. Wist u dat dezelfde kruik bij u op de bank, onder een kleedje, ook een fijne warmte verspreidt. Zo wordt in de avond tv kijken of een boekje lezen weer behaaglijk.
 2.  
 3. Laagjes kleding
  Zo doen ze het in het noorden van Europa ook: heel veel laagjes. Het liefst ook nog volgens een vaste volgorde: onderop het liefst wol of mesh, in ieder geval iets wat veel lucht vasthoudt. Daarboven een lekkere trui en bovenop een dik (fleece)vest. Gaat u naar buiten, dan is een winddichte laag, zoals een regenjas, een goede toevoeging. Onze ervaring is dat zelfs met een andere volgorde, laagjes binnenshuis veel schelen.
 4.  
 5. Een warm hoofd
  In grootmoeders tijd was een slaapmuts een normaal verschijnsel. Tegenwoordig zien we de muts voor binnenshuis zelden meer. Terwijl u via elk deel van uw huid warmte verliest, dus ook via uw hoofd. Een warm hoofd scheelt enorm in uw gevoel van comfort. U kunt u buitenmuts gebruiken, of kiezen voor een leuk exemplaar speciaal voor binnen.
 6.  
 7. Koude handen
  Hoe warm u uzelf ook kleedt, in een koude ruimte krijgt u vanzelf koude handen. Soms moet u misschien even in een kamer zijn die u weinig gebruikt en verwarmt, zoals een werkkamer. Dan is het fijn om daar handschoenen zonder vingertoppen te gebruiken. U kunt met dit soort handschoenen met gemak uw mailtjes typen of een doos doorzoeken.
 8.  
 9. Goede sloffen
  Koude voeten? Dan is het lastig om u nog warm te voelen. Zeker de dames hebben hier last van. Goede sloffen, liefst van echte wol én met een dikke stevige zool maken het verschil. Vaak ook goed tweedehands te kopen op Marktplaats. Met warme sokken erin creert u een extra warm laagje.
 10.  
 11. Bewegen
  Wanneer u een rondje buiten hebt gelopen en daarna binnenkomt, voelt uw huis een stuk warmer aan. En ook als u bijvoorbeeld een kwartiertje beweegt, op een hometrainer, met sportoefeningen of flink danst, heeft u het nog een tijdje warmer.
 12.  
 13. Een hete drank
  Thee, koffie, warme chocomelk. Met een warme drank houdt u uw lichaam letterlijk warmer. Iets heets kan ook betekenen met een rood pepertje erin, of gember. Beiden zorgen voor meer hitte in het lichaam.