Hoeveel verbruikt een…

Weet u hoeveel stroom de apparaten in uw huis verbruiken? Door u hiervan bewust te zijn, kunt u soms andere keuzes maken. Verbruikt uw wasmachine bijvoorbeeld veel stroom en water, dan kunt u eens een ander (eco)programma proberen, of minder vaak wassen. Verbruikt uw koelkast juist heel veel, dan kunt u overwegen uw etenswaren tijdens de winter in een schuur te bewaren.

Televisie: 24-300 euro per jaar
Heeft u een een kleine led-tv, dan verbruikt u niet zoveel stroom per jaar. Heeft u een ouder plasmascherm dat ook nog eens heel groot is, dan tikt u misschien al snel de 300 euro per jaar aan. Handig om in uw hoofd te houden als u een nieuwe televisie nodig heeft.

Airco: 200 euro voor een zomer
Een airco die één kamer koelt, verbruikt ongeveer 3,5 euro per 12 uur. Voor 8 zomerse weken koelen, alleen gedurende de dag, betaalt  u dus bijna 200 euro. Maar wist u dat u met een airco veelal ook kunt verwarmen? Omdat een airconditioner zuiniger werkt dan een cv-ketel is dit vaak een stuk goedkopere manier om de woonkamer warm te houden in de winter.

Droger: 40-156 euro per jaar
Droogt u uw wasgoed aan de lijn, of in de droger? Oude wasdrogers gebruiken al snel 1 tot 1,5 euro per droogbeurt. Ook nieuwe zuinige drogers kosten al snel 40 cent per droogbeurt. Droogt u twee keer per week, dan betaalt u dus tussen de 40 en 156 euro per jaar.

Vaatwasser: 100 euro per jaar
Met een vaatwasser is het vooral slim om hem zo vol mogelijk te laten draaien en het eco-programma te kiezen. Heeft u niet zoveel servies, dan kunt u beter kiezen voor een kleiner model en deze steeds vol laten draaien. Of in een teiltje afwassen, nog beter.

Wasmachine: 40-60 euro per jaar
Wasmachines gebruiken stroom en water. Met het eco-programma verbruikt u van beide een stuk minder. Wist u dat het energielabel van een wasmachine en het opgegeven verbruik gebaseerd zijn op het eco-programma? Heeft u erg vuile was, dan kunt u dit op 60 graden wassen, met het ecoprogramma kost dit ongeveer 50 cent. Andere was kan ook op 30 graden of lager, dat kost u 15 cent. Het korte programma is soms best handig, maar kost veel meer stroom per beurt dan een ‘normaal’ of eco-programma.

Nog meer verbruiksinformatie en tips vindt u onder andere op milieucentraal.

* Voor dit artikel gaan we uit van de prijs van 0,40 euro per kwh, volgens het prijsplafond van de overheid.

gepubliceerd: 29-11-2022