Langer met uw kleding doen

Goede kleding die lang meegaat, zorgt ervoor dat u hier minder geld aan uit hoeft te geven. Daarnaast is de productie van kleding slecht voor het milieu. Door uw kleding langer mooi en fris te houden, bespaart u geld en ziet u er altijd tiptop uit.

Wassen en strijken
Was uw kleding op de juiste manier. Met een waszak beschermt u (kwetsbare) stoffen in de wasmachine en in de droger. Kijk op het etiket of u het artikel mag wassen en op welke temperatuur. Door kleding op een lage temperatuur te wassen, houd u de stof langer mooi. Ditzelfde geldt voor strijken: een te hoge temperatuur lam de stof beschadigen. Een kledingstomer is overigens een zachter alternatief voor strijken.

Kleding laten luchten in plaats van wassen, kan een alternatief zijn als de kleding er nog schoon uitziet en goed ruikt. Voor wollen kleding geldt zelfs: liever laten luchten dan wassen.

Ook het wasmiddel dat u gebruikt kan invloed hebben. Een scheutje azijn als wasverzachter staat erom bekend de kleuren langer mooi te houden. Chemische middelen kunnen juist de stof juist beschadigen.

Goede stoffen
Kies kledingstukken met een lange levensduur. Bijvoorbeeld kleding die gemaakt is van stevig materiaal, dat bestand is tegen slijtage. Of kleding die makkelijk te repareren is (gebreide sokken) en makkelijk te onderhouden is.

Kledingkast
Een dichte kledingkast heeft de voorkeur, want zonlicht kan uw kleding verkleuren. Hang uw kleding het liefst op hangers, hierdoor kreukt het minder en kan de stof beter ‘ademen’. Als u ritsen dichtdoet zorgt u ervoor dat andere kleding niet kan beschadigen door een open rits.

Repareren
Soms is kleding toch stukgegaan. Zonde! Wat kunt u doen om het kledingstuk te redden? Kleine klusjes kunnen de meeste mensen wel zelf: een gaatjes stoppen met garen of een knoop aanzetten. Ook met een scheermesje wat pluisjes van een ‘gepild’ vestje halen is nog wel te doen. Grotere klussen, zoals kleding innemen of juist groter maken, een kraag van een overhemd omdraaien of een bij de dijen versleten spijkerbroek herstellen, vraagt meer kennis. De kleermaker helpt u graag, onze partners zelfs met een ledenkorting. Daarmee draagt u bij aan minder vuilnis en blijft uw geliefde kledingstuk nog een aantal extra jaren bij u.