Op bezoek in Saanensduin en Horstendaal

Deze keer is knuffelrobot Anja op bezoek bij twee nieuwe huizen van Zorgbalans. Ook hier krijgt de witte zeehond een warm onthaal.

 

Knuffelrobot Anja aan het woord:

“Vandaag mag ik in de auto mee naar twee nieuwe woonzorgcentra van Zorgbalans. We gaan naar Saanensduin en Horstendaal, in Bennebroek. Langs een mooie groene oprijlaan doemen de gebouwen op. Ik kijk mijn ogen uit. Terwijl we even wachten op locatiemanager Juul Sparla nemen we een kijkje in het prachtige, gloednieuwe gebouw. Elke afdeling heeft een gezellige woonkamer met een eigen keuken. Het is warm buiten, maar binnen is de temperatuur aangenaam. In een van de woonkamers leest activiteitenbegeleidster Anouk net een toepasselijk gedichtje voor van Annie M.G. Schmidt: Pas op voor de hitte. ‘Denk aan juffrouw Scholten, die is vandaag gesmolten, helemaal gesmolten, op de Dam. Dat kwam door de hitte, daar is ze in gaan zitten’, klinkt haar heldere stem door de ruimte. Een viertal bewoners luistert genietend toe. Ik ga even bij een van de dames op schoot en laat mij van mijn beste kant zien. Ik kir van plezier en knipper met mijn mooie donkere ogen.

De bewoners hebben hier allemaal hun eigen appartement. Ze zijn hier een paar weken geleden komen wonen. Dat is positief verlopen, aldus Juul. ‘We willen het institutionele verlaten en het huiselijke terugkrijgen. De mensen voelen zich prettig, ook de medewerkers draaien lekker en het koken met elkaar gaat goed. Het eten kan hier net zo lekker zijn als thuis. Een gehaktbal maken we klaar met een eitje, in plaats van kant-en-klaar te halen en in de aspergetijd willen we bijvoorbeeld verse asperges op tafel zetten.’

In de atelierruimte kom ik bewoner Marjan tegen, die meteen aan me verknocht is en me wel wil adopteren. Ze laat aan mij en aan m’n begeleidsters trots haar mooie kamer zien, even kleurrijk als zij zelf. Een deur geeft toegang tot een terras, waar ze heerlijk buiten kan zitten. ‘Ik heb hier mijn eigen plek gevonden, de mensen met wie ik op een groep woon, passen ook goed bij elkaar. Als je dan toch ergens anders moet wonen dan thuis, dan is het hier goed toeven.’

In de prachtige tuin maken we nog even wat foto’s van mij in het gras. De kippen die er rondlopen, komen nieuwsgierig kijken. Wanneer we weer richting de uitgang gaan, komen we langs een keuken. Daar worden net de croissants in de oven geschoven voor de bewoners, wat zal het straks lekker ruiken hier. De woonkamer waar we binnenkwamen is inmiddels omgetoverd tot een mobiele kappersruimte. De kapster is druk bezig en twee dames bekijken vanonder de opblaasbare droogkap het uitzicht op de mooie, groene oase aan bomen. Vanmiddag wordt er gedanst, zo lees ik op de activiteitenkalender. Ook yoga, kegelen, muziekochtend en creatieve ochtenden staan er in het verschiet. Wanneer we wegrijden zie ik in de achteruitkijkspiegel van de auto een meneer een ommetje maken met zijn rollator. Het is er heerlijk wandelen tussen al het groen, ik moet over een tijdje nog maar eens terugkomen om te kijken hoe het de bewoners vergaat.”