Schone lucht in huis

In de zomer staan de ramen open en is de luchtkwaliteit bij u binnen vaak wel in orde. Hoe houdt u de rest van het jaar de lucht zo schoon mogelijk? Hoe komt u af van schimmels, fijnstof en chemische stoffen? Lees zeker verder.

Als eerste is het goed om te weten waar vervuiling vandaan komt. Gek genoeg komt de meeste vervuiling van binnenuit, ook als u naast een drukke weg woont is de buitenlucht bijna altijd schoner dan de binnenlucht. Wat zijn dan dingen die vervuilen in het huis: kaarsen die branden, schimmel op de muur, chemische stoffen zoals parfums en verfdamp. Ook bijvoorbeeld beton en uw bank stoten stoffen uit. Al deze stoffen ademt u dagelijks in.

Wat kan ik doen?

De hele dag ventileren
10 minuten de ramen tegenover elkaar open, geeft even een frisse lucht. Toch is het niet voldoende. Zorg er daarom voor dat u altijd een rooster openhoudt, of de ramen op een kiertje. Zo blijft er frisse lucht binnenkomen. Heeft u automatische afzuiging of een airco voor verwarmen, dan gebeurt dit automatisch.

Schimmel voorkomen
Ook hiervoor is ventileren enorm belangrijk. Zet na het douchen een raam open of laat een eventuele afzuiger nog even aanstaan. Sla uw bed open na het slapen, zodat het kan afkoelen. Zorg dat in elk vertrek schone lucht komt via ventileren. Soms is er al schimmel ontstaan, dan is het zaak deze te (laten) verwijderen. U kunt sommige schimmels van de muur verwijderen met een beetje chloor. Verf daarna de muur met een special anti-schimmel verf. Schimmelt stof van bijvoorbeeld kleding of een bank: behandel de schimmelplek met wat chloor of azijn en was de stof daarna goed. Kan de stof niet verwijdert worden, gooi het dan weg. Is uw hout aan het schimmelen, is de schimmel zwart of twijfelt u: huur dan iemand in die u helpt en adviseert. Bel ons om te horen wie we aanbevelen: 023-89 18 440.

Chemische stoffen voorkomen
Sommige stoffen, zoals rayon, komen uit de grond en zijn giftig. U kunt bijvoorbeeld de kruipruimte laten isoleren om rayon tegen te houden. Ook met kleinere ingrepen kunt u chemische stoffen verminderen in het huis. Kies bijvoorbeeld voor ongeparfumeerde producten, houdt alle ramen open als u muren (of nagels!) verft, koop ledlichtjes in plaats van kaarsen en laat een nieuw matras altijd een paar dagen luchten voor u het gaat gebruiken.

Op de website ‘waar zit wat in’ kunt u meer lezen over welke producten veiliger zijn dan anderen. Dit is een website van de Nederlandse overheid.