Voorkom financieel misbruik

Wanneer iemand in uw naaste omgeving spullen of geld van u gebruikt, zonder uw toestemming, dan spreken we van financieel misbruik. Dit kan iedereen overkomen. Gelukkig zijn er dingen die u zelf kunt doen om het risico te verkleinen.

Aparte boodschappenrekening
Als iemand regelmatig voor u naar de winkel gaat, kan het handig zijn om een aparte rekening te maken speciaal hiervoor. U vraagt een aparte pinpas aan bij de bank en zorgt dat u op deze nieuwe rekening niet rood kunt staan. Zo voorkomt u dat iemand bij uw gewone rekening kan komen. Contant geld in plaats van een pinpas meegeven is ook een optie. Vraag een bonnetje om het bedrag na te kunnen kijken.

Computercursus
U houdt beter overzicht over uw financiën als u oefent met internetbankieren. Elke bank biedt dit aan. De eerste keren kan het moeilijk lijken. Gelukkig kunt u les krijgen in internetbankieren, soms gratis via uw eigen bank. Bel hiervoor uw bank via hun officiële nummer. Heeft u nog helemaal geen ervaring met een computer, dan is het handig om eerst een cursus te doen, bijvoorbeeld via de bibliotheek.

Zet het op papier
Een levenstestament is een document bij de notaris waarin u aangeeft welke vertrouwenspersoon uw belangen behartigd wanneer u dat zelf niet meer kunt. U kunt daarin aangeven dat uw vertrouwenspersoon regelmatig verantwoording moet afleggen aan een toezichthouder. Dit kan een ander persoon zijn die dichtbij u staat, of zelfs de notaris zelf. Ook zo verkleint u de kans op financieel misbruik.

Te laat, wat nu?
Wanneer u vermoedt dat u slachtoffer bent van financieel misbruik, zijn er een aantal plekken waar u om hulp kunt vragen. Een eerste stap ik vaak dat u de politie belt. Door aangifte te doen, kunnen zij u uit deze situatie helpen. Financieel misbruik kan uw vertrouwen in andere mensen erg beschadigen. Het kan fijn zijn om achteraf contact te hebben met vrijwilligers van slachtofferhulp voor een luisterend oor.

Ledenkorting
Bent u lid van Servicepaspoort, dan kan Notarishuis IJmond u gratis voorlichten over financieel misbruik. U kunt hiervoor direct contact bij hen opnemen. Ook krijgt u bij hen 100 euro korting op een levenstestament.