Een goed onderhouden huis

Wie een huis heeft, moet het onderhouden. Regelmatig kleine onderhoudsklusjes doen, kost vaak een stuk minder geld (en energie!) dan grote reparaties. Sommige herstelklussen besteed u misschien liever uit, andere klussen zijn prima zelf te doen.

Houtwerk
Heeft u een rot plekje op uw houten kozijn, dan kunt u het rotte hout wegkrabben, het goede hout eromheen beschermen, opvullen en weer schilderen. De materialen daarvoor zijn te koop bij elke doe-het-zelfwinkel in de buurt en daarna ziet uw kozijn er weer als nieuw uit. Als u dit zelf doet, kost het enkele tientjes. Een timmerman of schilder kost een paar honderd euro. Dat klinkt misschien duur, maar onbehandelde rotte plekken breiden zich uit. Een nieuw kozijn laten plaatsen loopt in de duizenden euro’s.
Het regelmatig schilderen van de kozijnen voorkomt overigens rotte plekken. Hout dat buiten is, heeft meestal elke 7 jaar een nieuwe schilderbeurt nodig. Binnenwerk blijft langer goed. Bij het ramen soppen aan de buitenkant ook de kozijnen (laten) meenemen, zorgt er trouwens voor dat u schilderwerk langer mooi blijft.

Dakgoten
Het is goed om uw dakgoten elk jaar even leeg te scheppen. Blaadjes, takjes en andere vuiltjes komen met de wind mee of glijden door de regen van het dak. Zij kunnen de goot flink verstoppen, waarna deze overstroomt wat weer lekkage kan veroorzaken. Als u vanuit het raam goed bij de goot kunt, kunt u dit zelf schoonmaken. Durfals stappen zelf de ladder op. U kunt ook een klusjesman hiervoor inschakelen.

Leidingen ontstoppen
Dit kan met een soda-oplossing of met een flesje ontstopper uit de winkel. Zo voorkomt u dat er een grote verstopping ontstaat waar u een loodgietersbedrijf voor moet inschakelen. Kleine klus, die u goed zelf kunt doen.

CV of warmtepomp
Een cv en warmtepomp hebben onderhoud nodig om goed te draaien. Afhankelijk van de leeftijd van het apparaat moet deze jaarlijks of tweejaarlijks nagekeken en schoongemaakt worden. Doet u dit niet, dan kan het apparaat minder efficiënt gaan werken of zelfs kapot gaan. Slecht onderhoud aan de ketel kan gevaarlijk zijn en mogelijk keert uw verzekeraar niets uit bij een wondingbrand als dit niet in orde is. Het is aan te raden om de machine regelmatig te laten controleren door een erkend vakman.

Schimmel
In de badkamer, onder de vloer of  in de slaapkamers: Schimmel ontstaat waar het vochtig is en weinig frisse lucht komt. Een beetje schimmel kunt u zelf wegkrijgen met wat azijn of een flesje anti-schimmel uit de winkel. Schimmel is gevaarlijk om in te ademen, dus wees er op tijd bij met schoonmaken. Probeer vervolgens die plek beter te ventileren of droog te houden om te voorkomen dat schimmel terug blijft komen.

Kit en voegen
Ze zitten overal: voegen bij uw badkamertegels, voegen buiten bij de ramen en vensterbanken, kit langs de gootsteen. Goede afdischting voorkomt dat er water komt op plekken waar het niet hoort. Door voegen goed schoon te houden (met een borsteltje en sop) voorkomt u dat ze snel vervangen hoeven te worden. De waterdichte siliconenkit moet elke 5 jaar vervangen worden: uitkrabben of wegsnijden en opnieuw kitten. Dit voorkomt kleine lekkages die na lange tijd ineens zichtbaar kunnen worden.  

Slecht onderhoud? Niet verzekerd
Verzekeraars vergoeden bijna nooit schade die de woningeigenaar zelf had kunnen voorkomen door tijdig onderhoud. Het op tijd verhelpen van kleine mankementen aan het huis is dus goedkoper dan wachten tot het probleem groter is geworden. U kunt beter wat tijd of geld besteden aan het schoonmaken van de dakgoten, dan wachten tot u vochtproblemen in de woning krijgt.

Iemand inschakelen?
Bent u niet zo handig met ladders, kit en ander gereedschap? Heeft u -net zoals veel anderen in Nederland- twee linkerhanden? Dan kunt u voordelig een betrouwbare klusser aan huis inschakelen via Servicepaspoort. Het kan daarbij handig zijn om meerdere klussen in één keer door een klusjesvrouw of -man te laten doen. Iemand enkel voor de dakgoot laten komen is relatief duur. Het scheelt als diegene direct de buitenkozijnen schildert of voegen vervangt. Zo kan het huis er weer een paar jaar tegenaan. Wij denken graag met u mee wat het beste is in uw situatie.