Grip op uw winterdip

De winter staat voor sommige mensen symbool voor knusse avonden binnen met een kopje warme chocolademelk. Voor anderen vormt dit seizoen een uitdaging. De kortere dagen en koudere temperatuur kunnen leiden tot een winterdip. U voelt zich dan vermoeider, heeft meer trek in zoets en minder zin in sociale activiteiten. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u hiertegen kunt doen om alsnog het beste uit de winter te halen.

Een winterdip wordt vooral veroorzaakt door een tekort aan (fel) daglicht. In dit seizoen zijn er op een dag minder uren daglicht en het daglicht dat er is, is een stuk zwakker dan in andere seizoenen. Als u hier gevoelig voor bent, maken uw hersenen te veel melatonine aan waardoor u ook overdag slaperig en vermoeid blijft. Dit kan ook sombere gedachtes met zich meebrengen.

Daglicht

Voldoende daglicht zien, helpt goed tegen de vermoeidheid. Het is een feit: binnen is het nu eenmaal donkerder dan buiten. Stap daarom in de ochtend naar buiten, als is het maar voor een aantal minuten. Staand op uw balkon of in de tuin en kijkend naar het licht, leert uw lichaam dat het dag is. Als u gevoelig bent voor te weinig licht, dan kunt u overwegen om een daglichtlamp aan te schaffen voor de echt grijze dagen. Deze zijn onder andere bij de thuiszorgwinkel te koop. De lamp zet u zo nu en dan aan tijdens bijvoorbeeld het ontbijt, waardoor u toch u voldoende licht binnenkrijgt.

Bewegen

Als u toch naar buiten stapt, zou u er direct een ommetje van kunnen maken. Ook als het regent of koud is. Bewegen is belangrijk bij een dip, omdat beweging stoffen aanmaakt die u een gelukkiger gevoel geven. Nog beter zou zijn om te bewegen met andere mensen. Misschien is er een buur die ook vaker wil wandelen. Of misschien wilt u eens per week gymnastieken in een groep.

Ritme

Een dagritme kan helpen om grip op de dag te houden. In de ochtend dus altijd even naar buiten, daarna bijvoorbeeld koffie drinken en iets schoonmaken, in de middag een sociaal momentje. Dat kan een belletje naar een nicht zijn of echt fysiek koffie drinken bij haar. U heeft vast nog andere momenten waar u van kunt genieten: fotoalbums bekijken, een creatieve hobby. Plan hier (tijdelijk) een vast moment voor in.

Afwisseling

Het staat een beetje haaks op wat u hierboven leest. Een ritme is vaak belangrijk om de moed erin te houden. Afwisseling is juist nodig voor de geluksmomentjes. Plan leuke activiteiten tussendoor, een avondje theater, een middag naar de markt, een mooie boswandeling. Probeer er gezellige activiteiten van te maken, waar u anderen ontmoet of juist samen met iemand te gaan.

Vrijwilligerswerk

Als het lukt om dit te doen, dan kan vrijwilligerswerk u veel brengen. Mensen die iets voor een ander doen, ervaren een geluksmoment, in de psychologie ‘ helpers high’ genoemd. Niet zo gek, want u staat in verbinding met anderen, ziet het effect van wat u doet, ervaart dankbaarheid. Wat dat betreft is deze activiteit een win-win. Vrijwilligerswerk kan vaak bij u in de buurt of als u niet zo uithuizig bent, ook bij u thuis. Onze partner BUUV heeft een marktplaats voor vrijwilligerswerk waar u iets kleins kunt doen voor iemand uit uw wijk. De vrijwilligerscentrale kan helpen bij het vinden van iets wat bij u past voor vaker. Voor werk vanuit huis kunt u denken aan telefoonhulplijnen, kaartjes schrijven, etc. Op deze website van de vrijwilligerscentrale kunt u bij u in de buurt zoeken of juist aangeven dat u iets vanuit huis wil doen. U kunt ook contact opnemen met hen voor hulp bij het zoeken.

Dokter
Wanneer een winterdip aanhoudt en erger wordt, is het slim om langs uw huisarts te gaan. De heftigere variant van een winterdip is een winterdepressie, daarbij krijgt u het niet meer voor elkaar om activiteiten te ondernemen. Hiervoor is soms een behandeling nodig. De dokter kan u in dat geval doorverwijzen.