Laat uw waterleiding niet bevriezen

Bevroren waterleidingen. Dat komt nog regelmatig voor bij mensen thuis, zeker als een leiding door een onverwarmde ruimte loopt. Wanneer water in een leiding bevriest, zet het uit en kan het de buis beschadigen. Zodra het water ontdooit, heeft u een lekkage. Dat wilt u voorkomen!

Er zijn drie dingen die u kunt doen: de verwarming aanhouden, leidingen die u niet gebruikt leeg laten lopen en leidingen isoleren.

  • U kunt de verwarming ’s nachts het beste niet verder verlagen dan 15 graden. Zo blijft er lauw water door de buizen stromen en bevriezen ze niet.
  • Een waterleiding naast uw huis, gebruikt u in de winter waarschijnlijk niet. Denk aan een kraantje waar u de tuinslang aansluit, of in een schuurtje. Deze kunt u (soms) leeg laten lopen, mits er binnen een toevoerkraan is. Als u deze dichtdraait en daarna de buitenkraan opendraait, zorgt u ervoor dat er geen water in de leiding meer staat.
  • In een erg koude ruimte, kunt u soms ook een leiding isoleren. Bijvoorbeeld met een wollen deken of speciale isolatiemantels. Doe dit enkel bij koudwaterleidingen. Een warmwaterleiding mag u niet isoleren in verband met legionella.

Hulp in de buurt
Heeft u hulp nodig om uw leidingen te beschermen tegen vrieskou? Of is er onverhoopt al bevriezing of lekkage ontstaan? Servicepaspoort werkt samen met een aantal betrouwbare klusjesmannen. Als lid ontvangt u een korting op hun tarief. De loodgieters en klusmannen ziet u op onze website. Of als u ons belt, kijken we even met u mee.

Servicepaspoort: 023- 89 18 440